Het verse eten een groot pluspunt

Een verpleeghuis waar dagelijks vers gekookt wordt is tegenwoordig een uitzondering. Huize Herfstzon in Goor is daarom extra trots op haar beide koks. Hennie Ordelman (59) vierde deze zomer haar veertigste jubileum. ‘Ik ben erin gerold. Vroeger was het heel gewoon dat je als zorgmedewerker af en toe kookte. Na een aantal jaren ging ik volledig de keuken in.’ Johan Rikkert (60): ‘Vroeger werkte ik in grotere huizen waar het koken er steeds meer uit ging. Ik liep hier een keer binnen en dacht: “dát is mooi werken!”’

 

Ruim honderd maaltijden per dag
In het seniorenrestaurant eten bewoners en anderen tussen de middag warm. Johan: ‘Samen eten is gezellig, dat stimuleren we. Mensen eten dan beter.’ Behalve voor het restaurant koken Hennie en Johan ook voor de maaltijdenbezorgservice Lekker Ett’n, die in de Hof van Twente bezorgt. ‘Lekker Ett’n draait heel goed. Wel kunnen we altijd vrijwillige chauffeurs gebruiken.’

In totaal koken de koks dagelijks ruim honderd verse maaltijden, met groenten van het seizoen. Hennie: ‘We hebben elf weken lang verschillende menu’s, dan beginnen we weer bij week 1. In de zomer hebben we andere menu’s dan ’s winters.’

 

Krenten in de pap: de extraatjes
Ze vervolgt: ‘Op zondag heb je meer tijd, dan wordt er niet thuisbezorgd. Ik vind het dan leuk om toetjes extra mooi op te maken of zelf pudding te koken. Vroeger hadden we een meneer die gék was op zelf gekookte griesmeelpudding! Die gaf ik altijd een extra groot schaaltje.’

Johan: ‘Die extra’s, die zijn leuk om te doen. Met kerst bijvoorbeeld of tijdens de zomercamping.’

 

Contact met iedereen
Hennie en Johan serveren zelf de maaltijden uit in het restaurant. Johan: ‘Dan hoor je dat de mensen het lekker vinden. En op die manier heb je contact met elkaar, je kent hen.’

Dat onderlinge contact is kenmerkend voor het kleinschalige Huize Herfstzon. Ook medewerkers hebben aandacht voor elkaar. Hennie: ‘Directeur Angelique komt altijd via de keuken binnen en maakt even een praatje.’ Johan vertelt dat leidinggevende Sarah ook elke dag even langskomt. ‘Niks mailen, zoals bij grotere organisaties.’

Hennie: ‘Ik kom niet voor niets al veertig jaar vanuit Barchem hierheen, ik werk met plezier.’

Terug naar het overzicht