's Nachts werken? Gezellig!

 

Verzorgende Wilma, Verpleeghuis Huize Herfstzon:

In nachtdienst heb ik tijd voor kopje thee met bewoner

Mijn hele leven werk ik al in de ouderenzorg. Om precies te zijn: ik begon met 17 jaar en 9 maanden aan de opleiding en ben nu 62… Zo’n 7 jaar werk ik nu als verzorgende in Huize Herfstzon, voornamelijk in de nachtdienst.

 

De tijd

Wat zo leuk is aan ’s nachts werken? Dan is er tijd voor een praatje of een kopje thee, voor wat extra aandacht voor de mensen. Het is minder druk dan overdag. ’s Nachts bellen bewoners als ze naar het toilet moeten, dan ga ik helpen. Natuurlijk zijn er nachten waarop er veel bellen gaan of waarin meerdere mensen tegelijk onrustig zijn. Maar vaak heb ik de tijd om iemand rustig terug in bed te leggen. Een mevrouw is nogal angstig, dan zit ik een paar minuten naast haar en houd haar hand vast tot ze weer kalm is. Dat vind ik mooi.

 

Warm huis

Huize Herfstzon is een warm verpleeghuis met korte lijntjes, anders dan grotere organisaties waar ik vroeger werkte. Ik vul mijn werk grotendeels naar eigen inzicht in. Vaak denken mensen dat ’s nachts werken eenzaam is. Maar zo voel ik dat niet. Gezellig juist, met een bewoner even wat eten of drinken als hij gaat dwalen op de gang.

In geval van nood kan ik een beroep doen op de bereikbaarheidsdienst en die komt dan direct, dan sta ik er niet alleen voor.

 

Ritme vasthouden

Waar ik wel strak de hand aan houd is mijn slaap- en eetritme. Ik eet thuis warm om een uur of acht, neem om twee uur ’s nachts op het werk mijn boterhammen en tegen vieren fruit. Als ik ’s morgens thuis kom, loop ik eerst een uur met de honden, dan een kop koffie en douchen. Tegen half tien ga ik slapen en om vijf uur gaat de wekker weer. Ook het overschakelen van en naar het ‘normale’ ritme moet je goed doen. Gelukkig lukt mij dat prima. Wie goed kan omgaan met dat ritme, kan ik de nachtdienst echt aanbevelen. Voor mijzelf geldt in elk geval: laat mij maar ’s nachts werken!

Terug naar het overzicht