Fijn wonen in verpleeghuis Herfstzon

Zelfstandig wonen, dat is niet meer verantwoord voor Doutie van Loo (83). Ze heeft een nieraandoening die steeds meer professionele zorg vereist. Bijna drie jaar geleden is ze verhuisd naar een fijn tweekamerappartement in Kapellengaarden. “Je hebt hier echt niet het idee dat je in een verpleeghuis woont”, vindt ze.

 

Hier heb ik de ruimte

Doutie van Loo is een actieve vrouw die vol in het leven staat. “Ik ben nogal gesteld op mijn privacy. Hier heb ik de ruimte om lekker op mezelf te zijn. Ik kan gaan en staan waar ik wil.” Met gepaste trots laat ze haar appartement zien. “Ik mocht het inrichten zoals ik zelf wilde. De keuken heb ik aangepast en op mijn slaapkamer heb ik twee inbouwkasten laten plaatsen.” Verder is ze omringd door vertrouwde spullen uit het huis waar ze jarenlang woonde met haar man. “Je ziet wel dat we veel hebben gereisd, hè?”, lacht ze. Blij is ze ook met haar overdekte terras. “Daar zit ik graag. Het is klein maar fijn!” Vlakbij is parkeerruimte voor een auto. Handig voor een uitstapje met vriendinnen, want daarvoor is ze wel in.

 

Bijzondere sfeer

“De sfeer in Herfstzon is zó bijzonder. Die huiselijkheid en warmte, dat vind je niet overal”, vertelt ze. “Ook tussen de medewerkers onderling zit het wel goed. Dat kun je aan alles merken. Ze zijn ontzettend druk en toch heb je nooit het gevoel dat ze gehaast zijn. Met Gonnie, mijn EVV’er (=Eerst Verantwoordelijk Verzorgende), heb ik zulke gezellige gesprekken”, vervolgt ze. “Als ze heel soms haar hondje meeneemt naar het werk, dan pas ik er wel eens op. Dat vind ik zo leuk.” Herfstzon staat bekend om het veelzijdige activiteitenaanbod. Dat kan mede dankzij de helpende hand van een grote groep vrijwilligers. “Er is altijd wel iets dat me aanspreekt. Bingo, nou nee… Maar is er muziek, dan ben ik erbij. Daar houd ik van.”

 

Fijn

Bijna 12:00 uur en dus tijd voor de middagmaaltijd. Wie in zijn eigen appartement wil eten: prima. Maar Doutie van Loo gaat liever naar het knusse seniorenrestaurant. Ze heeft een vaste plek. “In de coronatijd is alles een beetje anders. Je weet wel, die anderhalve meter…”, zegt ze. “Maar er wordt elke dag vers voor ons gekookt. Ze letten goed op de vitamines en dieetwensen. Perfect hoor”, vindt ze. “Het is gewoon fijn in Herfstzon. Ook voor mijn kinderen, die allemaal wat verder weg wonen, is het een geruststellende gedachte.”

 

Wonen mét verpleeghuiszorg

In Kapellengaarden, één van de vier verpleeghuisafdelingen die Herfstzon telt, kunt u wonen mét de zorg die u nodig heeft. Het complex met mooie tweekamerappartementen is ook geschikt voor echtparen. Het bevindt zich pal naast het hoofdgebouw, verbonden door een pleintje. Wie in Kapellengaarden woont, woont dus in het verpleeghuis. Dit betekent dat daar alle verpleeghuiszorg wordt verleend. Zoals zorg en behandeling door de verpleeghuisarts en het behandelteam. Maar ook huishoudelijke hulp en personenalarmering. Verder kunnen bewoners meedoen aan de vele activiteiten. En gezellig eten in het seniorenrestaurant.

 

Tekst: Betty Morsinkhof